Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2014

Horstinge King Casade naar Eemnes

Op zaterdag 20 december is Horstinge King Casade verhuist naar Eemnes. Bij de familie Hagedoorn mag King Casade voor nieuw nageslacht gaan zorgen. Horstinge King Casade is een zoon van meervoudig Nederlands kampioen Horstinge Edenhope en van Roost 1 Holger.
Wij wensen de familie Hagedoorn heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.


   
    Horstinge King Casade (18-2-14) Op de foto 6 mnd oud

Horstinge Griffith ingeschreven met 91 punten!!!!

Op vrijdag 10 oktober heeft inspecteur Adri van Gent weer een aantal van onze dieren op exterieur beoordeeld.

Groot was onze verrassing dat Horstinge Griffith als eerste Hereford koe werd ingeschreven met 91 punten. Griffith is een dochter van Praestebro Babette (90 pnt) X Moeskaer Santos (89 pnt) Griffith scoorde voor ontwikkeling 93, voor rastype 89, voor bespiering 90 en voor benen 90, hetgeen resulteerde in een score voor algemeen voorkomen van 91 punten.
   
    Horstinge Griffith,  geboren 19-2-2010

Onze dekstier Roost 1 Holger werd beoordeeld op 89 punten. 90-89-89-89 en 89. Ook een score waar we bijzonder trots op zijn.


   
    Roost 1 Holger geboren op 24-3-2012

Roost 1 Daisy werd ook ingeschreven met 89 punten. 91-89-89-84-89.
Horstinge Hester (dochter van Praestebro Babette)met 87 punten. 90-86-85-85-87.
Horstinge Ilura (ook een dochter van Praestebro Babette) met 85 punten 86-85-84-84-85

Twee jonge dekstieren naar Belgie/Frankrijk

Horstinge Kempsey en Horstinge Kingston zijn verkocht aan de familie Loncke in Izegem te Belgie. De familie Loncke heeft in Frankrijk een boerderij gekocht waar zij Herefords gaan houden. Zij hebben een koppel drachtige dieren gekocht die inmiddels in Frankrijk lopen. Als de drachtige dieren in het voorjaar van 2015 hebben gekalfd moeten Kempsey en Kingston voor nieuw nageslacht gaan zorgen.

   
    Horstinge Kempsey ( 15-11-2013)

Horstinge Kempsey is een zoon van SMH Vanessa X Bowen Western Star (Aus). Horstinge Kingston is een zoon van Horstinge Elkedra X Roost 1 Holger.
Wij wensen de familie Loncke heel veel succes toe met deze twee jonge dekstieren.

Afscheid van drie koeien.

Met pijn in ons hart hebben wij noodgedwongen afscheid moeten nemen van drie van onze fokkoeien. Horstinge Bunbury, SMH Sally en Horstinge Waikiki. SMH Sally bleek ondanks twee positieve tests toch niet drachtig te zijn.  Horstinge Bunbury begon ouderdomsverschijnselen te vertonen en bij Horstinge Waikiki kwam ondanks een succesvolle oogoperatie in het voorjaar toch het ooggezwel weer terug. Deze drie koeien hebben ons door de jaren heen 24 uitstekende kalveren gebracht, waardoor het afscheid nemen niet makkelijk was.

Twee kalveren naar Eexterzandvoort

Horstinge Karalee Rock en Horstinge Karratha, twee jonge veelbelovende vaarskalveren zijn verkocht aan de familie Koiter in Eexterzandvoort. Karalee Rock is een dochter van  Horstinge Day Rock X Roost 1 Holger en Karratha is een dochter van Horstinge Bunbury X Roost 1 Holger. Wij wensen de familie Koiter veel fokplezier met deze twee mooie vaarskalveren.

Keuringssuccessen

Tijdens de nationale Hereford keuring in Dalfsen waren wij opnieuw bijzonder succesvol.

Horstinge Edenhope werd kampioen bij de gekalfde koeien en werd eveneens uitgeroep tot algeheel  reserve kampioen bij de vrouwelijk dieren.
Horstinge Griffith werd reserve kampioen bij de gekalfde koeien.

Tweede plaatsen in de rubriek waren er voor:
Roost 1 Holger (stieren ouder dan 2 jaar)
Horstinge Kempsey (stieren jonger dan 1 jaar)
Horstinge Jindera ( vrouwelijke dieren tussen 1 en 2 jaar)
Horstinge Kimberley ( vrouwelijke dieren onder 1 jaar)

Met dank aan Mark, Jan en Ingrid, die ons bij alle voorbereidingen en op de keuringsdag  hebben geholpen.

Keuring Dalfsen

De volgende dieren gaan deelnemen aan de Nationale keuring te Dalfsen op 13 september:

           
    Roost 1 Holger, 24-03-2012    Horstinge Kempsey, 15-11-2013    Horstinge King Casade, 12-02-2014

           
    Horstinge Jewel Rock, 27-03-2013    Horstinge Jindera, 29-03-2013    Horstinge Kimberley, 20-11-2013

           
    Horstinge Edenhope, 27-03-2008    Horstinge Elkedra, 16-03-2008    Horstinge Griffith, 22-02-2010

           
    Horstinge Waikiki, 18-03-2003    Horstinge Keep River, 08-04-2014    Horstinge Kings Canyon, 23-04-2014

Horstinge Waikiki neemt deel in de rubriek gebruikskoe. Waikiki is 11 jaar oud en heeft 10 keer een kalf gekregen. Horstinge Keep River is haar laatste kalf.
Horstinge Kings Canyon is het kalf van Horstinge Griffith en Horstinge King Casade is het kalf van Horstinge Edenhope.
De drie jongste stiertjes vormen samen een afstammingsgroep van Roost 1 Holger.
Edenhope, Elkedra en Griffith vormen samen de bedrijfsgroep en een afstammingsgroep van Moeskaer Santos.

Stierkalf voor Preastebro Babette

Op zaterdag 9 augustus heeft Preastebro Babette als laatste van de koeien gekalfd. Vorig jaar droeg Babette een steenvrucht en er werd getwijfeld of ze nog wel weer een kalf zou kunnen krijgen. Aangezien Babette met 90 punten staat ingeschreven verdiende ze van ons nog een kans en die heeft ze volledig waar gemaakt. Nadat de steenvrucht was afgedreven was Babette binnen drie weken tochtig en dragend van een kalf. De geboorte verliep zonder problemen al was ze wel wat onrustig. Het kalf bleek een bijzonder mooi stierkalf te zijn, dat 44 kilogram woog. Babette is zo gek met haar kalf dat ze de eerste dagen niemand bij haar en het kalf in de buurt dulde. Het kalf heeft de naam Horstinge Katanning gekregen.

             
    Katanning 2 weken oud    Babette en Katanning    Nu al lekker eigenwijs

Derde tweeling van het seizoen

Groot was de verassing  zaterdag morgen 26 juli toen we de in wei keken.  's Avonds van te voren hadden we wel gezien dat Roost 1 Daisy kort voor afkalven stond, maar dat ze een tweeling zou krijgen hadden we dus niet verwacht. Beide kalfjes waren net geboren  en de eerste deed inmiddels verwoede pogingen om te drinken. Aangezien Daisy haar kroost uitstekend beschermt duurde het even voordat we konden constateren dat het twee vaarskalfjes waren. Horstinge Kalgoorlie woog 36 kg en Horstinge Kununurra woog 34 kg. Om Daisy een beetje te ondersteunen krijgt Kalgoorlie met de fles een beetje extra.

           
    2 uur na de geboorte    Kununurra drinkt. Kalgoorlie heeft  gehad    Samen drinken is toch mooier

Eindelijk weer eens een vaarskalf

Op 16 juli heeft Horstinge Hatherleigh een vaarskalf gekregen. Ondanks het feit dat het kalf 55 kilogram woog is de geboorte 's nachts, zonder dat wij er bij waren probleemloos verlopen. De naam van het kalf is Horstinge Kadina.

           
    Hatherleigh en Kadina    Lekker genieten van het mooie weer    Kadina 1 dag oud

SMH Ladyone 22 E krijgt stierkalf

Op 4 juli is SMH Ladyone bevallen van een stierkalf. Aangezien het kalf achterwaarts zat was enige assistentie noodzakelijk. Zoals zo vaak bij een kalf dat achterwaarts ligt was ook nu de navelstreng erg kort afgebroken. Problemen gaf het echter niet en nadat het de eerste biest had gedronken dartelde het gelijk rond in de wei. Het kalf woog 55 kilogram en heeft de naam Horstinge Kurundi gekregen.
           
    1 dag na de geboorte    Kurundi is langerekt    Kurundi 5 dagen oud

Oog operatie voor Horstinge Waikiki

Op vrijdag 22 mei is Horstinge Waikiki aan haar linkeroog geopereerd. Naar het zich eerst liet aanzien had ze een ontsteking aan haar oog, maar behandelingen met zalf hielpen niets en de toestand rond haar oog verslechterde steeds meer. In overleg met dierenarts Jan Willem Slaa van de dierenartspraktijk Klijndijk werd besloten tot een operatieve ingreep, waarbij het derde ooglid van Waikiki zou worden verwijderd.  De operatie verliep prima, maar het oog bleef de eerste dagen nog wat troebel. Na een paar nabehandelingen met zalf is ook de troebelheid verdwenen en is het oog weer normaal.

           
    Voor de operatie    Tijdens de operatie    5 dagen na de operatie 

Stierkalf voor kampioenskoe Horstinge Griffith

Horstinge Griffith heeft op 23 april afgekalfd en een mooi stierkalf gekregen. Het kalf had een geboorte gewicht van 50 kilo maar de geboorte verliep probleemloos. Het kalf is mooi donker van kleur. Vader van het kalf is Roost 1 Holger. Het kalf heet Horstinge Kings Canyon.

       
    Griffith bekijkt haar jongste aanwinst    Kings Canyon probeert op eigen benen te staan.

Sperma uit Denemarken gehaald

Op woensdag 9 april ben ik naar Denemarken afgereisd om rietjes sperma op te halen. Door diverse Herefordfokkers waren rietjes sperma besteld. In totaal ging het om 104 rietjes. Op vrijdag 11 april om 10.30 uur had ik afgesproken bij Viking in Assentoft (Randers) met Rikke Brun Sorensen om de rietjes in de door mij meegebrachte tank te plaatsen. Dit verliep probleemloos en binnen een half uur was alles geregeld. De gezondheidscertificaten en afstammingspapieren werden gecontroleerd en deze bleken allemaal in orde te zijn. Het betrof sperma van de volgende stieren: Barbern 1 Gargantuan, Square D Diesel, Elmlodge Bird Way Cool, Moeskaer Keno, NGB 69T Wonderer ET, Barefoor Mr. You Tube, Vokslev Eik, Auckvale Barnstormer, Kragelund Tarzan, Mandix Landlord, Supreme Ceasar en RMR 1 Pilot.
Gelijktijdig met het ophalen van het sperma had ik een paar bedrijfsbezoeken gepland.
Moeskaer Polled Hereford zit op een afstand van ongeveer 4 kilometer van Viking en werd dus als eerste bezocht. Na een kop koffie en uiteraard brood en eigen gemaakte cake werd de nieuwe stal van Henrik Andersen bekeken. Een zeer efficiënte open frontstal  met veel inhoud. Het voerhek was van Deense makelij, waarbij het opviel dat de kopgrootte van de voerplaatsen makkelijk kon worden aangepast door het verplaatsen van een spijl (zonder gereedschap).
Moeskaer volgt al jaren zijn eigen weg in de fokkerij en dat is erg goed te zien. Ruime goed bespierde dieren, met voldoende maat. Vooral een hok met ongeveer 12 jaarling stieren trok mijn aandacht. Er stonden stieren van 11 maanden oud die nu reeds een gewicht boven de 600 kilogram hadden. Indrukwekkend.
Het volgende bezoek op de terugweg naar zuid Denemarken was gepland bij Jens Michael Jensen van Sondermarken Hereford in Glud. Ook hier de gebruikelijke koffie en brood. Vol trots toonde Jens Michael zijn jongste geboren kalveren uit de Ierse stier Gouldingpoll 1 Superduty ET ( geboorte gewicht 34 kilo een een gewicht op 1 jarige leeftijd van 720 kilo!)  Mooie lang gebouwde kalveren met een zeer donkere kleur.
Als laatste, het was inmiddels avond nog een bezoek gebracht aan de voorzitter van het Deense Hereford stamboek Gert Petz. Samen met zijn vader Egon heeft Gert veel afstammelingen van de stier Vokslev Eik. Alle dieren hebben een bijzonder mooie bespiering en een strakke bovenbouw. Bij de koffie met cake hebben we nog enige tijd gesproken over de ontwikkelingen van de Herefordfokkerij, waarbij het ons beiden opviel dat er momenteel bijzonder weinig wordt vernomen van de nieuwe voorzitter van de wereld Hereford organisatie uit Zuid Amerika.
Na een lange dag smaakte het pilsje bij terugkomst bij mijn  Deense vriend Erling Christensen in Visby prima.
Op dinsdag 15 april werd het vat inclusief bijbehorend papierwerk afgeleverd bij CR Delta in Deventer. Zij zorgen zo spoedig mogelijk voor de verdeling van het sperma naar de betrokken Hereford fokkers.

10e kalf voor Horstinge Waikiki

Op  8 april heeft Horstinge Waikiki bij ons haar tiende kalf gekregen. Een stierkalf met een geboorte gewicht van 41 kilogram. Het kalf kwam zeer vlot ter wereld en Waikiki die reeds het predicaat vruchtbare koe heeft toonde zich zoals altijd een perfecte moeder. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Keep River gekregen. De vader is Roost 1 Holger.

       
    Keep River 2weken oud    Keep River oogt lekker eigenwijs 

 

Horstinge Jung verkocht op stierenveiling te Laren.

Op de stierenveiling van het opfokstation van de fam. Stegeman in Laren is de stier Horstinge Jung verkocht aan de fam Duijzer uit Ede. Wij wensen de fam. Duijzer veel fokplezier toe met deze mooie zeer goed bespierde jonge stier.

Vaarskalf voor Horstinge Bunbury

Op 24 maart heeft Horstinge Bunbury (88 pnt) afgekalfd en een vaarskalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos en het kalf was direct bijzonder levendig. Het kalf  woog 44 kilo en heeft de naam Horstinge Karratha gekregen. De vader is onze eigen stier Roost 1 Holger. Voor Bunbury was dit haar 8e kalf op 9 jarige leeftijd. Een ideale zoogkoe die derhalve het predicaat vruchtbaar verdient.

       
    Karratha 3 weken oud    Karratha van de andere zijde

 Vier kalveren in korte tijd

De veestapel is in 14 dagen tijd weer uitgebreid.

Op 19 februari heeft Horstinge Fountain Rock een mooi vaarskalf gekregen. Het kalf had een gewicht van 38 kg. en de geboorte verliep bijzonder vlot. Het kalf is mooi donker gekleurd en heeft de naam Horstinge Kiandra gekregen.

Op 26 februari is Horstinge Hester bevallen van een stierkalf van 45 kg. De geboorte verliep zonder problemen. Het stierkalf is bijzonder breed en geblokt gebouwd. De naam van het kalf is Horstinge Ky Valley geworden.

Op 1 maart was de beurt aan Horstinge Day Rock om af te kalven. Ze kreeg een mooi lang gebouwd vaarskalf van 46 kg. Het kalf heeft de naam Horstinge Karalee Rock gekregen.

Op 6 maart heeft Horstinge Ilura (de kampioen jonge vrouwelijke dieren in Zwolle) een stierkalf gekregen. Ondank het feit dat alle kalveren van onze nieuwe stier Roost 1 Holger een relatief laag geboorte gewicht hadden, woog dit stierkalf maar liefst 54 kg. Aangezien dit het eerste kalf voor Ilura was, bleek enige hulp bij de geboorte noodzakelijk, maar verliep verder zonder problemen. Het kalf heet Horstinge Killarney.

           
    Horstinge Kiandra    Horstinge Ky Valley    Horstinge Karalee Rock

   
         
    Ilrua toont zich een perfecte moeder    Horstinge Killarney 5 dagen oud

Stierkalf voor Horstinge Edenhope

Op woensdag 12 februari heeft Horstinge Edenhope gekalfd. De tweevoudig Nederlands Kampioene en in 2012 gekroond tot Miss Europa/Azie heeft een stierkalf gekregen met een geboorte gewicht van 37 kg. De geboorte verliep zeer vlot. Gezien de conditie van Edenhope dachten we even dat ook zij een tweeling zou krijgen , maar dat bleek niet het geval te zijn. Het stierkalf heeft de naam Horstinge King Casade gekregen.
           
    Moeder en zoon    Genieten van de melk    King Casade

Twee tweelingen in 1 week

De eerste kalveren van onze nieuwe stier Roost1 Holger zijn geboren. Opmerkelijk is dat beide koeien zijn bevallen van een gezonde tweeling.
Op 1 februari beviel Horstinge Farina van een vaarskalf en een stierkalf. Het vaarskalfje kwam als eerste ter wereld en woog 28 kg. Gezien de grootte van het kalf rees het vermoeden dat Farina wel eens dragend kon zijn van een tweeling. Na bijgevoeld te hebben bleek er inderdaad nog een kalf in te zitten. Het kalf zat achterwaarts en met een beetje hulp kwam ook dit kalf ter wereld.  Het stierkalf woog 38 kg. Het vaarskalf heeft de naam Horstinge Kelpa gekregen. Het stierkalf heet Horstinge Kenderup.

           
    Farina geeft de eerste melk aan de tweeling    Horstinge Kelpa 5 dagen oud    Horstinge Kenderup

Op 6 februari was het de beurt aan Horstinge Elkedra. Het eerste kalf was een stierkalf van 37 kg. Elkedra schonk in eerste instantie niet veel aandacht aan het kalf en ging telkens weer liggen. Groot was dan ook de verrassing dat er nog een stierkalf kwam. Dit stierkalf woog 44 kg. In totaal droeg Elkedra dus ruim 80 kg bij haar. De geboorte verliep vlot zonder problemen. De kalveren hebben de naam Horstinge Kilmore en Horstinge Kingston gekregen.

           
    Elkedra heeft het maar druk    Horstinge Kilmore 3 dagen oud    Horstinge Kingston

Horstinge Jung op centrale stierenopfok te Laren

De stier Horstinge Jung staat momenteel op de centrale stierenopfok bij de familie Stegeman in Laren. Jung, geboren op 22 februari 2013. De moeder van Jung is Horstinge Fountain Rock en de vader is SMH Empire.  Op zaterdag 29 maart 2014 is de veiling te Laren waarop u Jung kunt kopen. Hieronder twee foto's, gemaakt op zaterdag 4 januari te Laren.

        
    Horstinge Jung 10,5 mnd oud    Mooie ronding en lange broek